Lifestyle++

Planul de antrenament

Se știe că orice plan de antrenament bine pus la punct se bazează pe trei componente esențiale: exercițiul fizic propriu zis, alimentația și perioada de recuperare între antrenamente.

Pricincipala consecință a unei astfel de abordări este că antrenamentul nu se termină la completarea exercițiilor ci continuă la fiecare masă când trebuie sa alegem ce si cât mâncăm și în momentele când decidem cât să ne antrenăm și să ne odihnim. 

Pentru mine cele trei componente aveau cam aceeși importanță, dar de ceva timp am început să realizez că în functie de obiectivele fiecăruia, anumite aspecte pot necesita o atenție mărita față de altele.

Prin intermediul exercițiului fizic ardem calorii si aplicăm un stres organismului, obligându-l să se adapteze unui nivel crescut de activitate. 

Prin intermediul alimetației asigurăm resursele necesare activității. În cazul persoanelor care fac sport, necesitățile acestora pot fi radical diferite fata de cele ale persoanele sedentare. De exemplu un sportiv care se antreneaza cu greutăti va avea nevoie de un aport semnificativ mai mare de proteine pentru ca organismul să aibă elementele necesare construirii masei musculare.

Un sportiv care face mai degrabă exerciții de tip cardio, de exemplu alergat sau ciclism, imediat după antrenament va avea nevoie în special de carbohidrati pentru a-și reface rezervele de glicogen epuizate după exercițiu. 

Odihna este etapa în care organismul restabilește echilibrele bio chimice si repară micro-leziunile cauzate de exerciții la nivelul țesutului muscular, facându-l mai puternic ca să reziste mai bine la stresuri viitoare.

Planul pentru slăbire

Pentru cineva care dorește să slăbeasca, focusul ar trebui sa fie pe calitatea și cantitatea alimentației, ținta fiind menținerea unui deficit caloric de-a lungul întregii zile. Pe locul doi ar fi exercițiul fizic urmat de timp suficient pentru recuperare.

Planul pentru masă musculară

Pentru o persoană care dorește să acumuleze masă musculară, exercițiul și odihna vor fi prioritare iar disciplina alimentară poate fi mai relaxata, urmărind doar să asigure necesarul de proteine, carbohidrați și grăsimi. Un ușor exces de calorii nu ar fi o problema ci chiar de dorit pentru a preveni catabolismul masei musculare.

Planul pentru mentenanță

Situația când cele trei componente ar avea importanțe egale ar fi in cazul unor persoane care doresc sa-și mențină condiția fizică. Este doar aparent simplu de făcut pentru că în realitate cu toții avem anumite tendințe și preferințe în ceea ce privește componentele antrenamentului.

O persoană foarte activă ar putea să facă prea multe antrenamente și să-și acorde prea puțin timp pentru recuperare. Sau persoane cu tendințe de a mânca în exces pot să-și relaxeze prea mult disciplina alimentară.

Soluția este ca fiecare să-și cunoască punctele slabe și să aibă grijă să-și mențină nivelul de atenție necesar la acele aspecte ale planului de antrenament unde știe că are tendințe de neglijare. 

 

Copyright © 2017 Baciu Teodor